OM

Marcus Tony Oscar Wilsson – 1991.02.04

Marcus har levt musik hela sitt liv. Han började redan som liten att underhålla släkten i köket, och efter det har kurvan gått, i perioder otroligt långsamt, men ändå ganska stadigt uppåt.

2005 startade han, tillsammans med 3 andra frustrerade ungdommar, punkbandet PARASITERNA. Kvartetten blev snart en trio och låtarna blev grövre och grövre.

Men även frustrerade tonårspunkare växer upp och texterna även så.
PARASITERNA blev DYSTRA LI.

DYSTRA LI åkte 2010 ut på en egenkomponerad ”Sverigeturné”. Då man hyrde en lastbil, bokade lokaler runt om i landet. Körde med full backline och PA-anläggning.
Roddare, Tekniker och resten av Crewet bestod av oerhört snälla kompisar som mest såg det som ett sätt att slippa några veckor av skolan den sista terminen på Gymnasiet.

Turnén blev ett ordentligt slag i ansiktet på ett band som varit bortskämda med att deras vänner vart snälla och kommit och kollat när de spelat på hemmaplan.
Att komma helt okända till en ny stad, inte känna någon, och tro att det ändå ska komma någon och kolla är något som bara en oerhört naiv men optimistisk drömmare kan tro.
Men det var lärorikt och det tände en glöd som följt denna musikhistorien fram till idag.

DYSTRA LI bytte sen lite medlemmar och bestod i det sista av Patrik Verdiér på trummor. Men också av Alexander DG Gustavsson och Joacim Lindblom-Berg som vi idag hittar i Kollektivet.

DYSTRA LI släppte en välarbetad fullängdare och flera EP’s och fick spela på några av Sveriges då största festivaler och klubbar.

Men 2017 fick Marcus en idé om att släppa en skiva med alla låtar han skrivit som inte passade DYSTRA LI. Skivan skulle heta ”Låtarna som inte kom med.”

Men fler och fler låtar växte fram som blev skriva direkt till detta nya ”solo-projekt” som nu kallades ”För feg för att lyckas”.
Titeln blev en singel, projektet blev ett album och från att vara ett litet hemligt studioprojekt växte det till att ett 10-tal olika musiker från alla möjliga håll skapade det som tillslut blev ”Fem Tjugoett”.
Nikke Ström ur bla Nationalteatern och Nynningen på bas och
Bengan Andersson, en legend i musiksverige, på trummor är bara två av de musiker som var med och spelade på skivan.

Sen till releasefesten som skulle hållas den 9 februari 2019 så byggde man ihop ett band av lokala musiker från olika håll och bildade det som idag kallas KOLLEKTIVET.

Releasefesten blev en otvivelaktig succé och man har sedan vart iväg på några olika ställen runt om i Sverige.

Just nu jobbar de på uppföljaren, det kommer bli större, bättre och rakt från hjärtat. Releasedatum: Okänt.
Men den som väntar på något gott..